• главните_банери

Вести

Вообичаени грешки што треба да се избегнуваат при користење на приклучоци со квадратни цевки

Приклучоци за квадратни цевкисе суштинска алатка за подигнување на тешки предмети во различни индустрии, вклучувајќи градежништво, производство и транспорт. Меѓутоа, кога користите приклучок со квадратна цевка, треба да обрнете посебно внимание на безбедноста и правилно да го ракувате за да избегнете несреќи и оштетување на опремата. Во оваа статија, ќе разговараме за вообичаените грешки што треба да ги избегнувате кога користите приклучок со квадратна цевка за да обезбедите безбедно и ефикасно подигање.

1. Преоптоварување на Џек: Една од најчестите грешки при користење на приклучок со квадратна цевка е преоптоварување над неговиот капацитет. Секој приклучок е дизајниран да крева одредена тежина, а надминувањето на оваа граница може да резултира со дефект на опремата и потенцијални несреќи. Од клучно значење е да се провери максималната носивост на дигалката и да се осигура дека подигната тежина не ја надминува оваа граница.

2. Нерамномерна распределба на тежината: Друга грешка што треба да се избегне кога се користи приклучок за квадратна цевка е нерамномерната распределба на тежината. Поставувањето на товарот нерамномерно на дигалката може да предизвика нестабилност и да предизвика поместување на товарот или превртување на дигалката. Важно е тежината да се распредели рамномерно низ површината за подигање на дигалката за да се одржи стабилноста и да се спречат несреќи.

3. Занемарување на одржување: Ако приклучокот за квадратна цевка не се одржува правилно, може да предизвика дефекти и безбедносни опасности. Вообичаените задачи за одржување вклучуваат редовни проверки за абење, подмачкување на подвижните делови и проверка за истекување на хидраулично масло. Занемарувањето на овие задачи за одржување може да доведе до дефект на опремата и да ја загрози безбедноста на вашите операции за подигнување.

4. Користете оштетен приклучок: Постојат значителни безбедносни ризици при користење на оштетен или нефункционален приклучок со квадратна цевка. Не треба да се користат испукани, свиткани или 'рѓосани дигалки бидејќи може да откажат под оптоварување, предизвикувајќи несреќи и повреди. Дигалката мора да се прегледа пред секоја употреба и да се заменат сите оштетени или истрошени делови за да се обезбеди безбедно кревање.

5. Игнорирајте ги безбедносните мерки на претпазливост: Непридржувањето кон безбедносните мерки при користење на приклучок со квадратна цевка може да резултира со сериозни несреќи. Ова вклучува некористење држачи за дигалка за поддршка на товарот, несоодветно прицврстување на подигнатиот товар и не носење соодветна лична заштитна опрема. Игнорирањето на безбедносните мерки на претпазливост може да резултира со лична повреда и материјална штета.

6. Неправилно складирање: Неправилното складирање на приклучоците со квадратни цевки може да предизвика оштетување и да го скрати нивниот век на употреба. Изложеноста на сурови временски услови, влага и корозивни материи може да предизвикаат 'рѓа и оштетена вашата дигалка. Важно е дигалките да се чуваат на сува, чиста средина и да се заштитат од фактори на животната средина кои би можеле да го загрозат нивниот интегритет.

Накратко, кога се користиприклучоци за квадратни цевки, треба да внимавате на безбедноста и правилно да ги ракувате за да избегнете несреќи и оштетување на опремата. Операторите можат да обезбедат безбедни и ефикасни операции на подигнување со избегнување на вообичаени грешки како што се преоптоварување на дигалката, нерамномерна распределба на тежината, занемарување на одржување, користење на оштетен дигалка, игнорирање на безбедносните мерки на претпазливост и несоодветно складирање. Кога користите приклучоци со квадратни цевки, важно е да се промовира безбедносната култура со следење на упатствата на производителот, спроведување редовни проверки и обезбедување соодветна обука на персоналот.


Време на објавување: 28.06.2024